cs@cs.ucy.ac.cy | +357-22-892700

| | | | MyCS Portal |

Best Paper Award for Open Source License Violation Check for SPDX Files, ICSR 2015

Βραβείο καλύτερης δημοσίευσης στο 14o διεθνές συνέδριο International Conference on Software Reuse (ICSR 2015)

seit-labΤο εργαστήριο Software Engineering and Internet Technologies (SEIT) κέρδισε το βραβείο καλύτερης επιστημονικής δημοσίευσης (best paper award) στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου International Conference on Software Reuse (ICSR 2015) για την εργασία “Open Source License Violation Check for SPDX Files”.

Η δουλειά αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ της λέκτορα Γεωργία Καπιτσάκη και του ερευνητή Frederik Kramer του πανεπιστημίου Otto von Guericke University του Μαγδεμβούργου της Γερμανίας.

Η εργασία πραγματεύεται το πρόβλημα του συνδυασμού λογισμικού ανοικτού κώδικα που φέρει ετερογενείς άδειες λογισμικού (ανοικτού κώδικα) σε νέα προιόντα. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη βιομηχανία λογισμικού, καθώς συχνά παρατηρείται ο συνδυασμός αδειών που δεν είναι συμβατές μεταξύ τους. Λόγω της πληθώρας αδειών που φέρουν διαφορετικά δικαώματα και υποχρεώσεις ο συνδυασμός διαφορετικών συστημάτων λογισμικού μαζί και με νέο κώδικα και η κατόπιν διανομή του λογισμικού αυτού δεν είναι πάντα εύκολη διαδικασία. Η λύση που προτείνεται εντοπίζει παραβιάσεις σε υφιστάμενα πακέτα λογισμικού μεσω ελέγχου της περιγραφής του λογισμικού στην προδιαγραφή Software Package Data Exchange (SPDX). Για τον έλεγχο παρατηρούνται οι επιτρεπτοί συνδυασμοί αδειών. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν εδώ και εδώ, ενώ η εξέλιξη του εργαλείου θα είναι σύντομα διαθέσιμη.